Webworld

Serwis wędkarski i sportowy

Kuchnia

Jak ugotować szparagi w zwykłym garnku?

Jak ugotować szparagi w zwykłym garnku?

Wiosna niesie ze sobą niezliczoną ilość świeżych warzyw i owoców, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Obok truskawek, rabarbaru czy szpinaku, na straganach pojawiają się również szparagi – delikatne i bardzo aromatyczne warzywa, które przypadną do gustu wielu smakoszom. Bez względu na to, czy jesteś amatorem kucharskich przygód, czy doświadczonym kulinarnym mistrzem – przygotowanie szparagów w domu jest proste i szybkie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tego warzywa. W niniejszym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować szparagi w zwykłym garnku.

Sprawdź także:

Jak ugotować kaszę gryczaną? Szybki poradnik!

Wybór i przygotowanie szparagów

Pierwszym krokiem do gotowania szparagów jest ich odpowiedni wybór i przygotowanie. Jeśli do tej pory nie miałeś do czynienia z tym warzywem, może Ci się wydawać, że jest to skomplikowane zadanie. Ale jesteśmy tutaj, aby Ci pokazać, że to nieprawda.

Wybór dobrych szparagów zaczyna się od ich koloru. Powinny one być intensywnie zielone, a na górnej części mieć jasno fioletową poświatę. Szparagi powinny być twarde i proste, a ich pędy— zamknięte i wilgotne. Unikaj szparagów, których końcówki są wysuszone lub zmieniły kolor na żółty, ponieważ jest to znak, że warzywa te są stare.

Przygotowanie szparagów do gotowania polega na obieraniu ich od dołu. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, zaczynając około dwóch centymetrów poniżej główki. Ważne jest, aby pamiętać, że podczas gotowania dolna, zdrewniała część szparaga jest zbyt twarda do zjedzenia, dlatego powinna być odcięta. Wielkość odcinanej części zależy od świeżości warzyw – zazwyczaj wynosi to około 2-3 cm.

Proces gotowania szparagów

Kiedy Twoje szparagi są już odpowiednio przygotowane, możemy przystąpić do głównego etapu – gotowania. Szparagi najlepiej smakują, gdy są delikatnie al dente. To znaczy, że powinny być miękkie, ale nadal chrupkie. Gotowanie szparagów jest proste i szybkie, dlatego jest to idealny sposób na szybki i zdrowy obiad czy kolację.

Rozpocznij od napełnienia garnka wodą – powinna ona pokryć szparagi w całości. Dodaj też szczyptę soli – dzięki temu szparagi będą miały piękny zielony kolor. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej szparagi. Gotuj je pod przykryciem przez około 5-7 minut – nie dłużej, inaczej szparagi mogą stać się zbyt miękkie.

Po upływie wymaganego czasu gotowania, wyjmij szparagi z garnka za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Od razu przełóż je do miski z zimną wodą – to pomoże zatrzymać proces gotowania i zachować piękny zielony kolor.

Sugestie dotyczące podania szparagów

Kiedy twoje szparagi są już ugotowane, przyszedł czas na ich podanie. Istnieje wiele sposobów, w jakie możesz podać to wyjątkowe warzywo – wszystko zależy od twoich kulinarnych preferencji.

Szparagi są doskonałe na ciepło, podawane z ciągnącym się sosem holenderskim, jajkiem ugotowanym na miękko, czy po prostu posypane solą morską i skropione cytryną. Doskonale smakują również jako składnik sałatek – idealnie komponują się na przykład z rukolą, parmezanem i suszonymi pomidorami. Szparagi można też podać jako dodatek do mięsa lub ryby.

Bez względu na to, jak zdecydujesz się podać szparagi, pamiętaj, że są one nie tylko smaczne, ale także mają wiele właściwości zdrowotnych. Są pełne błonnika, witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez czy potas. Dzięki temu, regularne jedzenie szparagów, ma pozytywny wpływ na nasz organizm, poprawia trawienie, wspiera pracę serca i wpływa korzystnie na wygląd skóry.

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników wędkarstwa, sportu i dobrego jedzenia. Dzielimy się naszymi odczuciami, doświadczeniem ze świata sportu oraz poradnikami. Artykuły, które zamieszczamy wynikają z wieloletniego doświadczenia oraz zamiłowania do danych dziedzin.