Webworld

Serwis wędkarski i sportowy

Poradnik

Jak szybko obrać orzechy włoskie ze skórki?

Jak szybko obrać orzechy włoskie ze skórki?

Orzechy włoskie to prawdziwe skarby zdrowotne zawarte w twardym i nieraz trudnym do usunięcia pancerzu. Już od dawna są doceniane nie tylko za swoje walory smakowe, ale i za ogromne korzyści dla naszego organizmu. Ale jak szybko obrać orzechy włoskie? I czy można to zrobić bez specjalistycznego sprzętu? Ograbianie orzechów może dać nie lada satysfakcję, o ile znamy kilka sprawdzonych trików. W tym artykule znajdziecie parę rad i wskazówek, jak z łatwością się tego dokonać.

Najlepsze metody obierania orzechów włoskich

W procesie obierania orzechów włoskich warto znać kilka sprawdzonych metod. Przede wszystkim, orzechy należy dobrze wysuszyć. Po zbiorze orzechów powinny one schnąć nawet do dwóch tygodni. W tym czasie ich skorupa staje się twarda, ale jednocześnie łatwiejsza do rozłupania.

Ważną metodą jest także obieranie orzechów w ciepłej wodzie. Orzechy włoskie mozemy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, a następnie poczekać kilka minut. Woda powinna zmiękczyć skorupę orzechów, co znacznie ułatwi nam jej obieranie. Metodę tę warto stosować, kiedy mamy do obrania małą ilość orzechów.

Jeśli mamy do obrania większą ilość orzechów, warto skorzystać z metody rozłupywania. Polega ona na wykorzystaniu solidnego narzędzia, na przykład młotka, do rozłamania skorupy. To sprawdzona i szybka metoda, przy której jednak musimy uważać, aby nie uszkodzić miąższu orzecha.

Główne parametry wpływające na łatwość obierania orzechów

Za łatwość obierania orzechów włoskich bezpośrednio odpowiadają dwa główne czynniki – stopień dojrzałości orzecha oraz właściwości samej skorupy. Możemy je podzielić na parę podstawowych aspektów, które warto wziąć pod uwagę podczas obierania orzechów:

  • Stopień dojrzałości orzecha – Dojrzałe orzechy włoskie są zazwyczaj łatwiejsze do obierania. Ich skorupa jest wówczas twarda, ale łatwo pęka pod naciskiem, odsłaniając miąższ orzecha.
  • Właściwości skorupy – Twardość skorupy orzecha ma bezpośredni wpływ na łatwość obierania orzechów. Szczególnie jeśli skorzystamy z metody rozłupywania.
  • Właściwe suszenie orzechów – Orzechy przed obieraniem powinny być właściwie wysuszone. Suszenie powinno trwać co najmniej dwa tygodnie. W tym czasie skorupa orzechów staje się łatwiejsza do rozbicia.
  • Miękkość miąższu – Obrany orzech powinien mieć jędrny i sprężysty miąższ. Miąższ porządnie wysuszanego orzecha nie powinien przylegać do skorupy, co znacząco ułatwia obieranie.

Sprzęt do obierania orzechów włoskich

Obieranie orzechów włoskich można zrealizować przy pomocy prostych narzędzi dostępnych w każdym domu. Oczywiście, można skorzystać z profesjonalnych łupaczek do orzechów, które są dostępne w sklepach. Są to specjalne urządzenia, które rozbijają skorupę orzecha, nie niszcząc jednocześnie jego miąższu. Ale również ze zwykłego młotka czy obcęgów.

Jeżeli nie mamy dostępu do takowych sprzętów, pomoże nam zwykły młotek. Ważna jest jednak precyzja i umiejętność, by nie uderzyć zbyt mocno i nie zniszczyć jądra orzecha. Do obierania orzechów można stosować także obcęgi. Wówczas skorupa orzecha jest delikatnie ściskana do momentu pęknąćia.

W sklepach dostępne są także specjalne rozłupki do orzechów, które służą do szybkiego i efektywnego usuwania skorupy. Niemniej jednak, nie jest to sprzęt niezbędny, a metod obierania orzechów jest wiele. Ważne, by wybrać tę, która jest dla nas najbardziej wygodna i efektywna.

Sprawdź także:

Jak obrać orzechy laskowe? Zobacz nasz sposób!

Jak szybko obrać granata? Zaskocz swoich bliskich!

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników wędkarstwa, sportu i dobrego jedzenia. Dzielimy się naszymi odczuciami, doświadczeniem ze świata sportu oraz poradnikami. Artykuły, które zamieszczamy wynikają z wieloletniego doświadczenia oraz zamiłowania do danych dziedzin.