Webworld

Serwis wędkarski i sportowy

Kuchnia

Jak zrobić pieczarki faszerowane na grilla?

Jak zrobić pieczarki faszerowane na grilla?

Przyjemność wspólnego grillowania z najbliższymi to jeden z najcenniejszych letnich momentów. Co zrobić, aby uczynić te spotkania jeszcze bardziej niezapomnianymi? Odpowiedź jest prosta – skosztować pieczarek faszerowanych na grillu. Przygotowanie takiego posiłku wcale nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika grillowych przysmaków. Poniżej znajduje się przepis, który pozwoli Ci zaszaleć na grillu z pieczarkami.

Sprawdź także:

Jak ugotować kiszoną kapustę? Idealna do schabowego!

Wybór i przygotowanie pieczarek

Zacznijmy od podstaw, czyli od wyboru pieczarek. Powinny być one świeże i jędrne. Najlepiej wybrać te największe, których łodyżki łatwo się usuwa, a kapelusze są dość duże, aby pomieścić farsz. Najlepsze do faszerowania są pieczarki białe, ale możesz z powodzeniem zastosować również inne gatunki tego grzyba.

Przygotowanie pieczarek to kolejna istotna kwestia. Po ich zakupie, warto umyć je pod bieżącą wodą (pamiętaj, że nie mogą być mokre podczas grillowania!), a następnie delikatnie usunąć łodyżki. Dokonaj tego ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury kapelusza. Po usunięciu łodyżek, jesteś gotowy do przystąpienia do kolejnej fazy, czyli przygotowania farszu.

Przygotowanie farszu do faszerowania

Farsz to serce każdej faszerowanej pieczarki. Decyduje o tym, jak smaczne będzie danie. A przygotowanie go to istne pole do kulinarnych popisów! Choć można zastosować wiele potraw, najpopularniejsze farsze na grill to te z mięsem, serem lub warzywami. Wśród tych ostatnich królują papryka, cebula, cukinia i pomidory.

Suszone pomidory z oliwkami, czosnkiem i bazylią to klasyczny, włoski farsz. Aby go przygotować, wystarczy połączyć składniki z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Z kolei farsz mięsny (najczęściej z mielonego mięsa) możemy wzbogacić dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw oraz sera żółtego lub białego.

Jeżeli jesteś wegetarianinem, farsz na bazie sera feta, szpinaku i suszonych pomidorów z pewnością Cię zainteresuje. Wszystko zależy od Twojego gustu!

Techniki grillowania faszerowanych pieczarek

Grillowanie faszerowanych pieczarek nie jest trudne, ale wymaga ostrożności i cierpliwości. Przed przystąpieniem do tej czynności pieczarki faszerowane powinny być dobrze zabezpieczone, by farsz nie wypadał podczas obracania. Można do tego celu użyć folii aluminiowej lub specjalnych uchwytów do grillowania.

Podczas grillowania należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze i czasie. Faszerowane pieczarki najlepiej grillować na średnim ogniu przez około 15-20 minut. To oczywiście orientacyjny czas, który może ulec zmianie w zależności od wielkości pieczarek i intensywności ognia.

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników wędkarstwa, sportu i dobrego jedzenia. Dzielimy się naszymi odczuciami, doświadczeniem ze świata sportu oraz poradnikami. Artykuły, które zamieszczamy wynikają z wieloletniego doświadczenia oraz zamiłowania do danych dziedzin.